Nyheter

Hallå där Andreas, beredare på Omexom

Intervju

Välkommen tillbaka till Omexom, Andreas – du har nyligen kommit tillbaka till oss, vilket vi är glada för. Hur känns det att vara Omexomare igen?
-Det känns väldigt bra, i samma stund som jag klev in genom dörren igen kände jag mig som hemma och mina gamla kollegor var på plats. Det var på det viset som om tiden stått stilla, på ett bra sätt.

Vad gör du i din roll som beredare?
-Det är ett spännande arbete med många olika kontaktytor. Jag har hand om förberedelser inför olika projekt, där jag träffar markägare och myndigheter för tillstånd och samråd. Detta är något som behövs finnas på plats innan ett projekt kan dras igång och kräver att man är proaktiv och har kontakter med många aktörer. Det innebär också att vara mycket ute i fält för att kolla sträckor för elnätsprojektering. Inför projektstart sammanställer jag dokumentation och gör en kalkyl och skickar över till projektledaren som tar vid.

Vad jobbar du med just nu?
-Just nu håller jag på med nya projekt i Dalarna, där vi ska bygga om lokalnät åt Ellevio. Jag jobbar i Karlstad och reser ofta ut till olika projektplatser i olika regioner. Häromveckan var jag till exempel både i Hälsingland och i Dalarna för att kolla på projekt.

Var är det roligaste med ditt jobb?
-Det roligaste är att få träffa så mycket olika människor, från olika delar av landet.

Vad krävs för att klara ditt jobb?
-Uppgiften är att hitta ett bra och smidigt byggnationssätt och sedan komma överens med markägaren som ska godkänna det. Oftast fungerar det väldigt smidigt. Att kunna bemöta folk är viktigt, att vi är på samma nivå när vi diskuterar projekt. Det kräver att man är proaktiv i kontakterna med markägare till exempel och det rollen innebär att man företrädare nätägaren.