Nyheter

Hallå där Kim – mek-konstruktör i Eksjö!

Intervju
image

Kim har arbetat på Omexom i Eksjö i två år, först som el-konstruktör och sedan början av sommaren 2020 som mek-konstruktör. Samtidigt studerar han till Elnätsspecialist inom reläskydd på distans vid Yrkesakademin. 

Som el-konstruktör har Kim arbetat med byte eller komplettering av nollpunktsutrustning men även ett och annat reläskyddsbyte. De senaste större projekten han arbetat med är bland annat ombyggnation av 50 kV ställverk i Borgholm och Fågelmara.

-Där har jag konstruerat och gjort handlingar för allt som ska göras utomhus.

-Jag har även hunnit med att testa på att vara provare, en del av det jag provat har varit saker jag själv konstruerat. Det var både kul och intressant, framför allt att se om det man gjort faktiskt fungerar i praktiken.

I augusti förra året började Kim även att studera till Elnätsspecialist inom reläskydd på distans.

-Detta efter en rekommendation från min chef Tomas Nilsson som även sitter med i ledningsgruppen för denna utbildning.

Vad får man lära sig i utbildningen?

-Det vi bland annat har fått lära oss har varit hur vårt elnät faktiskt är uppbyggt (system, apparater m.m.), framtidens ”smarta elnät”, säkerhet och hur en ska förhålla sig vid arbete med höga spänningar och strömmar. Nu de senaste månaderna har fokus varit på reläskydd och skyddsfunktioner och det man vill åstadkomma med dessa, samt hur de konfigureras och testas/provas för en anläggning.

Har du något ”Bästa tips” (fri tolkning)?
Prokrastinera inte! Har aldrig, kommer aldrig i längden fungera något vidare.