Nyheter

Omexom bygger en ny mottagningsstation till Helsingborgs Hamn

Elkraft

Helsingborgs Hamn, som är en av Sveriges största och viktigaste färjehamnar, behöver förstärka sitt elnät för att möta ökade investeringar och krav på en hållbar infrastruktur. Omexom bidrar nu med sin kompetens i denna viktiga och gröna omställning genom att bygga en ny 130/10 kV mottagningsstation.

Omexoms ansvarar för ett totalåtagande med markarbeten inkluderat nytt driftstängsel samt en ny stationsbyggnad med kontrollrum, ställverk och hjälpkraft. Även en mindre byggnad för en temporär inkommande spänningsnivå om 10kV levereras i väntan på att 130kV ställverket är byggt.

  • Det är verkligen kul att Helsingborg Hamn valt oss på Omexom, framförallt när den tekniska lösningen är identisk med de fyra stationerna som vi levererat till Trelleborgs Elnät AB. I ett första skede byggs endast en kontrollanläggning samt en 10kV-lösning, men vi förbereder hamnen för att kunna växla upp och komplettera med en 130kV station med dubbla transformatorer, säger Per Pehrsson, projektledare Omexom.

Projektet utförs av Omexoms engagerade team i Göteborg och omfattar konstruktion, provning och projektledning. Platsmontage genomförs i nära samarbete med lokala resurser, bland annat systervarumärket Eitech som även är en del av VINCI Energies, och entreprenaden omfattar även omläggningar av 10kV nätet.

Arbetet startar i höst och kommer att vara klart innan sommaren 2022.