Nyheter

Omexom bygger likriktarstationer till Tvärbanan i Stockholm

Järnväg

Omexom har vunnit förtroendet att ansvara för leverans av alla likriktarstationer i samband med utbyggnaden av Tvärbanan till Helenelund. Uppdragsgivare är den globala byggentreprenören Gülermak som har kontrakt med SL att bygga den åtta kilometer långa sträckan mellan Bromma flygplats och Helenelund.

Den nya utbyggnaden av Tvärbanan ger resenärerna ett hållbart alternativt att ta sig från hemmet till skola och arbete i ett område i Stockholm som förväntas utvecklas kraftigt under de kommande åren. Drygt 16 000 nya bostäder har planerats längs Tvärbanans sträckning.

  • Det blir inspirerande för oss på Omexom att få bidra med vår tekniska expertis i detta viktiga projekt för den gröna energiomställningen. Spårväg är miljövänligt, energieffektivt, bekvämt och kan transportera många passagerare, säger Marcus Genberg, projektledare Omexom.

Omexoms uppdrag avser en komplett leverans av sex likriktarstationer med teknisk utrustning som placeras ut längs banan och med uppgift att omvandla och förse spårvagnarna med korrekt spänningsnivå.

  • Vi har varit framgångsrika i tidigare projekt i Göteborg och i Lund med drygt 20 levererade stationer under de senaste åren. Tack vare detta nya uppdrag i Stockholm stärker Omexom sin position i Sverige som marknadsledande inom likriktarstationer för spårväg, säger Jan Hintze, VD Eitech Engineering AB som utgör en del av varumärket Omexom i Sverige.

Konstruktionsarbetet påbörjades nu i april och stationerna ska vara färdigställda i två etapper med tre stationer i respektive etapp. Etapp 1 tas i drift under 2023 och etapp 2 under 2025.

I projektet bidrar även ytterligare kompetens inom VINCI Energies nätverk i Sverige, när delar av hjälpkraftutrustningen byggs av Eitechs verkstad i Umeå och montaget utförs av Eitech i Stockholm.